EUROFEDOP seminář – Implementace kvalitních kritérií sociálního dialogu

Seminář proběhl 24. – 25. 9. 2015 v Ljubljaně. Prezentujícími na tomto semináři byli mimo jiné pan Bert Van Caelenberg, který je generálním tajemníkem Evropské federace zaměstnanců ve veřejném sektoru (Eurofedop). Pan Peter Pogačar, který je státním tajemníkem ministerstva práce, sociálních věcí a rovných příležitostí republiky Slovinsko. Paní Sigrid Schraml, která je tajemnicí EZA. Pan Jedranko Vehar, který je expertem na sociální dialog (Chorvatsko). Pan Alfred Finz, který je státním tajemníkem ministerstva financí Rakouska. Pan Fritz Neugebauer, který je prezidentem EUROFEDOP – více prezident CESI.

Seminář proběhl 24. – 25. 9. 2015 v Ljubljaně. Prezentujícími na tomto semináři byli mimo jiné pan Bert Van Caelenberg, který je generálním tajemníkem Evropské federace zaměstnanců ve veřejném sektoru (Eurofedop). Pan Peter Pogačar, který je státním tajemníkem ministerstva práce, sociálních věcí a rovných příležitostí republiky Slovinsko. Paní Sigrid Schraml, která je tajemnicí EZA. Pan Jedranko Vehar, který je expertem na sociální dialog (Chorvatsko). Pan Alfred Finz, který je státním tajemníkem ministerstva financí Rakouska. Pan Fritz Neugebauer, který je prezidentem EUROFEDOP – více prezident CESI.

Semináře se účastnili zástupci 22 zemí z veřejného sektoru. Rozmanitost organizací nebyla pouze geografická, ale i v rámci odvětví kde zástupci organizací působí. To přineslo velice zajímavý podklad pro diskuse k tématům semináře.

Témata semináře zahrnovala zkušenosti se sociálním dialogem, sociální dialog jako vlivný nástroj, Německý model jako model úspěchu, realizace v praxi, a také práci ve skupinách, kde zástupci jednotlivých zemí sdíleli své zkušenosti.

V rámci sociálního dialogu je kladen důraz na porozumění jednajících stran. Kolektivní vyjednávání by mělo zaměstnancům zajistit perfektní pracovní podmínky. Důraz je kladen na posilování sociálního dialogu, udržování sociálního dialogu a jeho vývoj.