Seminář WOW v Dánsku

Zpráva se semináře WOW

V dánském Billundu se ve dnech 30. – 1.2. uskutečnil seminář WOW,který pořádala dánská Krifa.

Téma semináře bylo velmi aktuální „Jaké existenční oprávnění mají odbory v době,kdy musí bojovat s klesajícím počtem členů a ztráty image?“

Za KOK se semináře zúčastnil sekretář Pavel Matoušek,který se krátce zmínil o situaci odborů v ČR. Seminář nabídl zajímavý pohled na situaci v jiných zemích,které byly na semináři zastoupeny celkem ze 17 států. I když nejmenší podíl odborově organizovaných je ve Francii,jen 8%,přesto mají ve stávkách velkou podporu. Na opačné straně stojí severské státy,kde je organizovanost přes 60 %,tam ale prakticky stávky vůbec neexistují. Vysoká organizovanost je ale zapříčiněna i tím,že přes odbory jdou dávky v podpoře nezaměstnanosti. Tak se může stát to,že Krifa se pochlubila jejich zcela novým sídlem,které bylo dokončeno loni v létě a stálo 25 miliard Euro. Mají 350 zaměstnanců,z toho 10 právníků.Jen pro zajímavost co všechno pro zaměstnance je připraveno kromě rozlehlé jídelny je zde i minigolf,fitness a masáž.

V referátech přednesly své představy kromě domácího Dánska ještě  Chorvatsko a Rakousko. Z toho vyznělo,že odbory musí vyjít vstříc zájmům pracujících a více s nimi komunikovat.To je ale v krizi, v jaké je současná Evropa, docela těžké. Ve všech zemích je problém s organizováním mladých. Zde je potřeba objevit strategii,jak mladé oslovit.

Aktualizováno Úterý, 19 Únor 2013 12:39